Elindult a Kulcs-Üzlet blog!

Online bankkártyás fizetés – Biztonságos vagy mégsem?

kulcs-uzlet-bankkartyas-fizetes

Annak ellenére, hogy manapság már el sem tudnánk képzelni az életünket online vásárlás nélkül, sokan még mindig kockázatosnak tartják megadni a bankkártya adataikat, ha fizetésre kerül sor – és inkább az utánvét vagy átutalás mellett döntenek. Nekik lenne igazuk és valóban nem biztonságos az online bankkártyás fizetés?

A válasz természetesen: NEM. Egyáltalán nincs okod arra, hogy megijedj ettől a fizetési módtól – de menjünk bele kicsit a részletekbe, hogy kitisztuljon a kép.

Hogyan működik az online bankkártyás fizetés?

Mivel valószínűleg tisztában vagy a fizetést megelőző lépésekkel (kosárba tétel, adatok megadása stb.), ezért rögtön a biztonsági részletekre ugrunk.

Amikor online, kártyával vásárolsz, fizetés során jellemzően átkerülsz a bank fizetőoldalára, vagyis közvetlenül ennek oldalán tudod megadni a kártya adatokat. Ez máris egyfajta biztonságot nyújt neked, hiszen egy nemzetközi előírásoknak megfelelő felülettel találkozol. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szolgáltató semmilyen esetben sem fér hozzá a személyes adatokhoz.

A vásárlás biztonságát a világszerte elfogadott SSL protokoll is garantálja. Lényegében az adataid ilyenkor titkosításra kerülnek, amit kizárólag a célszerver tud lefordítani, így az adott weboldalon azokat nem tulajdoníthatja el senki.

Mindenképp győződj meg róla, hogy egy bank biztonságos fizetést garantáló oldalára kerültél-e. Ha nem, akkor ellenőrizd, hogy a weboldal rendelkezik-e a szükéges biztonsági protokollal.

Online bankkártyás fizetés esetén nem fogják azonnal levenni a pénzt a kártyádról, az összeg először csak zárolásra kerül. Így, ha visszaélést gyanítasz – például több pénzt vont le a szolgáltató – a megfelelő igazolással azonnal fordulhatsz a bankhoz, amely így letilthatja az utalást a kereskedő felé.

Mire vigyázz, ha bankkártyával vásárolsz?

Ahogy bolti vásárlás során sem bízod egyedül az üzletekre az adataid biztonságát – például nem mutogatod feltűnően a kártyád mások előtt – úgy online fizetés esetén is jó, ha néhány dolgot észben tartasz:

·        Ne mentsd el semmilyen online felületen az adataid. Csak olyan helyre jegyezd fel, amihez egyedül te férsz hozzá.

·        Ne fizess online bankkártyával nyilvános számítógépről, Wi-Fi hálózatról. Csakis biztonságos hálózatot használj erre, amit nem tud bárki feltörni.

·        Ne add meg bankkártya adataid emailben, hiszen ez nem a biztonsági protokollnak megfelelő mód és szinte biztosan csalók áldozata lennél.

Összegezzük: Online bankkártyás fizetés és a Kulcs-Üzlet

Most már láthatod, hogy az online bankkártyás fizetés nem csak, hogy biztonságos, de nyomon is követhető formája egy-egy tranzakciónak (aminek természetesen feltétele részedről is némi elővigyázatosság). És még abban az esetben sincs probléma, ha a tranzakció már megtörtént és valamilyen problémát tapasztalsz.

A Kulcs-Üzlet a fent leírtaknak tökéletesen megfelel és ahogy az Általános Szerződési Feltételekben is olvashatod: „a Honlap részére a CIB Bank Zrt. biztosítja a kártyaelfogadás lehetőségét, biztonságos, SSL protokollt használó kártyaelfogadó rendszere által” – így nyugodt szívvel választhatod ezt a fizetési módot nálunk is. 

Nincs még Kulcs-Üzlet regisztrációd? Kattints ide és néhány perc alatt változtathatsz ezen!