NAV2020: Minden, amit a kötelező adatszolgáltatásról tudni szeretnél

NAV törvényi módosítások

Mire vonatkozik pontosan a NAV szigorítása? Milyen határidőkre kell felkészülnöd? Tényleg betiltják a kézi számlatömböt? Rengeteg kérdés merül fel a számlák kötelező adatszolgáltatásával kapcsolatban – amikre itt és most választ is kaphatsz.

Milyen változásra számíthatsz 2020-ban?

Talán már hallottál róla, vagy át is élted a 2018-as törvénymódosítást, amely akkoriban mondhatni felbolygatta a vállalkozásokat és komoly változásokat szült. Pedig ekkor „még” csak a 100.000Ft ÁFA értéket meghaladó számlák kerültek online adatszolgáltatási kötelezettség alá.

Mi változik most?

Jelenlegi állapot szerint július 1-jétől ugyanez a szigorítás már minden, nem magánszemélynek kiállított számlára vonatkozik. Ez pedig gyakorlatilag már minden vállalkozást érint.

Jó ha tudod: Az adatszolgáltatási kötelezettség július 1-jétől azokra is vonatkozik, akik áfamentes tevékenységet végeznek, abban az esetben, ha áfa alanynak állítanak ki számlákat (Az áfamentes tevékenységet végző szervezetek ugyanúgy az áfa alanyának számítanak.)

Mikor lép hatályba az „új” kötelező adatszolgáltatás?

Azt már biztosan tudjuk, hogy a kötelező adatszolgáltatás bevezetése két részből áll:

A NAV, illetve maga az Online Számla felület új titkosítási rendszerre áll át, amelyet a számlázó programot gyártó cégeknek is le kell követnie. Tehát azoknál a szoftvereknél, amelyeket nem fejlesztik ezen szigorúbb előírásoknak megfelelően, nem fog működni az online adatszolgáltatás.

Ennek először meghirdetett dátuma április 1-je volt, ugyanakkor a mostani gazdasági körülményeket tekintve a NAV kitolta ennek határidejét július 1-jére.

Tudtad, hogy a Kulcs-Üzlet már most készenáll az online adatszolgáltatásra? Regisztrálj és azonnal le is tesztelheted!

A második lépcső már érezhetően is érinti a felhasználókat, hiszen ettől kezdve válik kötelezővé a számlák felküldése a NAV felé, vagyis a kötelező adatszolgáltatás. Ennek bevezetése marad a tervezett, július 1-jei dátum.

Kézi számla vs. számlázó program – Melyiket válaszd?

Amikor először került nyilvánosságra a NAV 2020-as szigorítása, sokan máris a számlatömbök végét jósolták meg, nem véletlenül. Annak ellenére, hogy ez a számlázási mód ugyanúgy megmarad lehetőségként a vállalkozások előtt – tehát NEM fogják betiltani – egyértelmű, hogy sokkal egyszerűbb, kényelmesebb megoldás lesz innentől számlázó programot használni.

Miért?

  • Megspórolod vele az extra adminisztrációval járó időt és energiát.

  • A hibázási lehetőség gyakorlatilag 0%. Nem kell amiatt aggódnod, hogy egy hibásan feltöltött adat miatt pénzbírságot kell később fizetned.

  • Egy számlázó program jóval több lehetőséget nyújt a kézi számlatömbnél. Automatizmusokkal, hasznos funkciókkal is könnyíthetsz és gyorsíthatsz is a munkádon.

  • A könyvelőddel személyes találkozó nélkül is tarthatod a kapcsolatot, hozzáférhet számláidhoz vagy segíthet, ha problémád adódik.

  • Amennyiben online számlázó mellett döntesz, biztosan nem fogod otthon felejteni és felesleges újabb köröket futni az ügyfeleiddel.

Hogyan tudsz 100%-ban felkészülni a kötelező adatszolgáltatásra?

Ahhoz, hogy az adatszolgáltatás július 1-jétől gördülékenyen induljon, két dologra mindenképp szükséged lesz.

Egy.

Akár maradsz a kézi számlatömbnél – és vállalod a jócskán megnőtt adminisztrációs időt – akár számlázó program mellett döntesz, mindenképp szükséged lesz egy Online Számla rendszer regisztrációra. Ez a NAV felülete, ide fognak kerülni a felküldött számlaadatok a későbbiekben.

Ennek pontos menetéről ide kattintva tudsz tájékozódni. 

Kettő.

2018-ban rengeteg vállalkozás halogatta az utolsó pillanatig az átállást, vártak egy kedvezőbb döntésre, ami végül nem jött el. Ez pedig – nem meglepő módon – óriási káoszt és kapkodást eredményezett. Sokan az idő szorításában végül olyan programot vásároltak meg, ami cseppet sem tükrözte az igényeket, így megnehezítette a mindennapos munkát.

Ne ess ebbe a hibába és készülj fel előre! Abban az esetben, ha számlázó programot/online számlázót választasz, szánj időt a megismerésére. Így pedig, amikor hatályba lép a törvénymódosítás, te már nyugodtan várhatod ezt a napot fejetlenség és felesleges stressz nélkül.

Törvénykövető, egyszerűen kezelhető, bárhonnan és bármilyen eszközről elérhető számlázót keresel? Próbáld ki a Kulcs-Üzletet 30 napig teljesen ingyen!