Adatok importálása

Általános adat import

Termék import

Lehetőség van termékek importálására, amelynek a lényege, hogy a Beállítások/ Adat import/ Általános import menüben letölthető az importáláshoz szükséges XLS fájl, ez kitöltve és feltöltve egyszerre bármilyen mennyiségű terméket fel tud vinni.

A fájl letöltése után az alábbi XLS fájl nyílik meg, amelyben az alábbi adatokat szükséges megadnia:
Kód:  Lehetőségünk van termékkódok felvitelére a termékekhez, a termékkód csak számokat és ékezet nélküli betűket tartalmazhat. 
Név: A termék nevét szükséges beírni
Szolgáltatás: Itt egy lenyíló ablakból választható az 1 és 0 érték. Az 1 az IGEN-t jelenti, a 0 pedig a NEM-et, Tehát ha az adott termék szolgáltatás, akkor az 1-es számot kell választani, ha viszont nem szolgáltatás, akkor a 0-t.
Mennyiségi egység: Lenyíló ablakból választható a termékhez rendelt mennyiségi egység, ez lehet darab, kilogram, liter, csomag, óra.
ÁFA kulcs: Ki kell választanunk, hogy a termékünkhöz milyen ÁFA kulcsot rendelünk.
Nettó egységár: A felvitt termék nettó egységárát kell ebbe a mezőbe beírni.
Raktárkészlet: Abban az esetben, ha egy termékből meghatározott mennyiség van készleten, abban az esetben fel tudjuk vinni a raktárkészletet, így figyelemmel tudjuk kísérni, hogy miből mennyi áll rendelkezésünkre. Ha valamiből nincs raktárkészlet, mert az digitális termék vagy szolgáltatás, akkor egyszerűen csak üresen kell hagyni a mezőt. 


Az alábbi képen látható, hogy így szükséges helyesen kitölteni a táblázatot.

Miután minden terméket felvittünk az XLS fájlba, mentsük el. Az Általános import menüben pedig a Termék import fájl kiválasztása gombra kattintva beillesztjük a fájlt, amit aztán a Feltöltés gombbal elkezdünk feltölteni.

A termék importálása, ha készen van, az alábbi módon jelzi a program. Látható, hogy hány db hibás termékünk van, amelyik terméket hibásnak ítéli a rendszer, azokat nem tölti fel a Termékek közé. Ha elkészült, akkor zárjuk be az ablakot.

A Rögzített Termékek menüpontban át tudjuk nézni az importált termékeket és ha szeretnénk módosíthatunk rajtuk.

Partner import

Lehetőség van a partnerek importálására is, amely elérhető a Beállítások/ Adat import/ Általános import menüben. Az importáláshoz szükséges XLS fájl ebben a menüben tölthető le.

A partnerek importáláshoz használható XLS fájl a felületen az INNEN gombra kattintva töltődik le.

A fájl letöltése után az alábbi XLS fájl nyílik meg, amelyben az alábbi adatokat szükséges megadnia:

Kód:  Lehetőségünk van partnerkód felvitelére a partnerekhez, a partnerkód csak számokat és ékezet nélküli betűket tartalmazhat. 
Név: A partner nevét szükséges beírni
Irányítószám: A partner címének/ székhelyének irányítószáma.
Cím: A partner címe, székhelye (utca, házszám, emelet, ajtó).
Telefon: A partner telefonszáma, érdemes felvinni az országkódot (+36), a hálózatkijelölőt (20, 30 vagy 70) és a telefonszámot.
E-mail cím: Az e-mail amelyre kiküldheted a partnernek a számlát.
Fizetési mód: Itt a lenyíló ablakból 3 alapértelmezett fizetési mód közül tudunk választani: bankkártya, utánvét, készpénz. 
Adószám: A belföldi vállalkozás részére kiállított számlán az adószámot minden esetben fel kell tüntetni, így magyar vállalkozások esetében kötelező adószámot felvinni a rendzserbe, amely ezáltal automatikusan megjelenik a számlán, ugyanis 2020. július 1-jétől a számlán mindig fel kell tüntetni a vevő adószámát.  Fontos megjegyezni, hogy ez nem összekeverendő az adóazonosító jellel, amely magánszemélyeknek van és ezt nem írhatjuk be ide.  Külföldi partner esetében ezt a mezőt nem kell kitölteni.
Magánszemély: Itt egy lenyíló ablakból választható az 1 és 0 érték. Az 1 az IGEN-t jelenti, a 0 pedig a NEM-et, Tehát ha az partner magánszemély, akkor az 1-es számot kell választani, ha viszont nem magánszemély, akkor a 0-t.
Bankszámlaszám: A partnerünk bankszámlaszáma.
Közösségi adószám: Külföldi partnereink esetében közösségi adószámot szükséges megadni.
Csoportazonosító: Cégcsoportok  esetén lehetőségünk van a csoportazonosítót felvinni.
IBAN: Az Európai Unióban és Európa más államaiban is bevezetésre került az egységes felépítésű nemzetközi bankszámlaszám, az IBAN (International Bank Account Number). Ha nemzetközi deviza- vagy forintátutalást/jóváírást vársz, add meg az indító félnek saját számlájád IBAN-ját, de kérd európai partnereitől is, hogy jelöljék meg nemzetközi bankszámlaszámukat.
SWIFT kód: Ha két különböző ország bankja közötti utalást küldesz vagy fogadsz, különösképpen nemzetközi vagy SEPA utalásokat, szükséged lehet a SWIFT kódra. A SWIFT kódok a külföldi utalások feldolgozásában segítenek a bankoknak.
Ország: Jelöld, hogy a partnerednek melyik országban van a székhelye, lakhelye. 

Az alábbi képen látható, hogy így szükséges helyesen kitölteni a táblázatot.

Miután minden partnert felvittünk az XLS fájlba, mentsük el. Az Általános import menüben pedig a Partner import fájl kiválasztása gombra kattintva beillesztjük a fájlt, amit aztán a Feltöltés gombbal elkezdünk feltölteni.

A partnerek importálása, ha készen van, az alábbi módon jelzi a program. Látható, hogy hány db hibás partnerünk van, amelyik partnert hibásnak ítéli a rendszer, azokat nem tölti fel a Partnerek közé. Ha elkészült, akkor zárjuk be az ablakot.

A Rögzített Partnerek menüpontban át tudjuk nézni az importált partnereket és ha szeretnénk módosíthatunk rajtuk.

"Számlázni jó és kényelmes!"

Termékek importálása

Amennyiben külsős termékadatbázist szeretnénk feltölteni, úgy létre kell hoznunk egy excel táblát, XLS. formátummal, amiben a következő oszlopoknak kell szerepelniük:  Név, Kód, Cikkszám, Szolgáltatás, Mennyiségi egység, Áfa kulcs, Egységár, Raktárkészlet, Mee. (NAV által meghatározott mennyiségi egység).  A formátum a következő:

Ha elkészült a fájl, akkor azt a “Beállítások->Adat import-Számlázni jó és kényelmes” menüpont alatt tölthetjük fel.
Az egyszerűség kedvéért letölthetünk egy minta fájlt innen.

Partnerek importálása

Amennyiben külsős partneradatbázist szeretnénk feltölteni, úgy létre kell hoznunk egy excel táblát, XLS. formátummal, amiben a következő oszlopoknak kell szerepelniük:  Kód, Név, Központi cím, Telefon, Fax, E-mail, Fizetési mód, Ország, Adószám, Közös. adószám, Csoportazonosító, Magánszemély, Bankszámla, IBAN, Swift. A formátum a következő:

Ha elkészült a fájl, akkor azt a “Beállítások->Adat import-Számlázni jó és kényelmes” menüpont alatt tölthetjük fel.
Az egyszerűség kedvéért letölthetünk egy minta fájlt innen.